Omega-3 nenasycené mastné kyseliny pro optimální zdraví
01. Září 2016
Nenasycené mastné kyseliny jsou obecně oslavovány pro svůj zdravotní přínos, jako všude ale i zde platí: všeho moc škodí. Nejvíce skloňovány jsou omega-3 a omega-6 mastné kyseliny. Důležitým faktorem je jejich poměr, který by měl být ideálně 3:1 až 1:1 omega-6 ku omega-3. Realita je ale často jiná, a většina populace se dostává do velkého nepoměru. Běžné jsou poměry 10:1, 15:1, či dokonce 20:1.
A i přesto, že se omega-6 MK podílí na zdraví kostí, funkci mozku, či růstu vlasů, pokud se dostaneme do velkého nepoměru s příjmem omega-3 MK, může být jejich příjem kontraproduktivní, což vede například k vyšší zánětlivosti, či insulinové rezistenci.
Příčinou nepoměru je fakt, že omega-6 mastné kyseliny jsou ve velkém množství obsaženy ve většině olejů, které slouží pro přípravu jídel (slunečnicový, olivový, kukuřičný), mase, vejcích, ořeších a semenech, stejně tak i ve většině produktů, které byly vyrobeny za použití obilovin nebo semen (což jsou skoro všechny). Svou roli také hraje složení krmiva, které je podáváno zvěři, kterou jíme. Pro navrácení ztracené rovnováhy je tedy ideální zařadit větší množství mořských ryb, což může být v našich končinách poměrně obtížné, anebo případně sáhnout po doplňku stravy.
Benefity jsou nespočetné, patří mezi ně například:
· Zdraví kardiovaskulárního systému 1,2
· Zlepšení tělesné kompozice 3
· Protizánětlivé vlastnosti 4,5
· Prevence a léčba depresí 6,7
· A mnohé další, jako je například zlepšení kvality spánku či prevence onemocnění kloubního aparátu
Omega-3 i omega-6 mastné kyseliny ale spolu soupeří na úrovni bunečných membrán o „místo na výsluní“, a pokud je tedy poměr mezi nimi velmi nevyvážený, omega-6 MK ty druhé dovnitř jednoduše nepustí a pouhé přidání zdroje omega-3 mastných kyselin nemusí mít efekt. Cílem je tedy snížit příjem omega-6 MK a zároveň zvýšit příjem omega-3 MK, aby bylo dosaženo optimálních výsledků.
Ideální volbou je tedy přidání 1,0-3,0 g omega-3 mastných kyselin, a zároveň menší konzumace zpracovaných potravin, a větší kontrola nad příjmem tuků ze zdrojů bohatých na omega-6 mastné kyseliny, jako jsou oleje (kromě lněného, konopného a kokosového), či ořechy. Pozitivní efekt přidání těchto mastných kyselin by měl být viditelný v rámci několika týdnů, není tedy okamžitý. Pravidelná suplementace tohoto typu mastných kyselin je ale jedna z nejlepších věcí, kterou pro svou organismus můžete udělat.
Reference:
1) CAZZOLA, Roberta, Samantha RUSSO-VOLPE, Elizabeth A. MILES, et al. Age- and dose-dependent effects of an eicosapentaenoic acid-rich oil on cardiovascular risk factors in healthy male subjects. Atherosclerosis. 2007, 193(1), 159-167. DOI: 10.1016/j.atherosclerosis.2006.06.008. ISSN 00219150. Dostupné také z: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0021915006003455
2) WEI, Melissa Y. a Terry A. JACOBSON. Effects of Eicosapentaenoic Acid Versus Docosahexaenoic Acid on Serum Lipids: A Systematic Review and Meta-Analysis. DOI: 10.1007/s11883-011-0210-3. ISBN 10.1007/s11883-011-0210-3. Dostupné také z: http://link.springer.com/10.1007/s11883-011-0210-3
3) NOREEN, Eric E, Michael J SASS, Megan L CROWE, Vanessa A PABON, Josef BRANDAUER a Lindsay K AVERILL. Effects of supplemental fish oil on resting metabolic rate, body composition, and salivary cortisol in healthy adults. Journal of the International Society of Sports Nutrition. 2010, 7(1), 31-. DOI: 10.1186/1550-2783-7-31. ISSN 1550-2783. Dostupné také z: http://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/1550-2783-7-31
4) DANGARDT, Frida, Walter OSIKA, Yun CHEN, Ulf NILSSON, Li-Ming GAN, Eva GRONOWITZ, Birgitta STRANDVIK a Peter FRIBERG. Omega-3 fatty acid supplementation improves vascular function and reduces inflammation in obese adolescents. Atherosclerosis. 2010, 212(2), 580-585. DOI: 10.1016/j.atherosclerosis.2010.06.046. ISSN 00219150. Dostupné také z: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0021915010005034
5) M. EBRAHIMI, M. GHAYOUR- MOBARHAN, S. REZAIEAN, et al. Omega-3 fatty acid supplements improve the cardiovascular risk profile of subjects with metabolic syndrome, including markers of inflammation and auto-immunity. Acta Cardiologica. 2009, 64(3), 321-327. DOI: 10.2143/AC.64.3.2038016. ISSN 0001-5385. Dostupné také z: http://poj.peeters-leuven.be/content.php?url=article
6) FONTANI, G., F. CORRADESCHI, A. FELICI, F. ALFATTI, S. MIGLIORINI a L. LODI. Cognitive and physiological effects of Omega-3 polyunsaturated fatty acid supplementation in healthy subjects. European Journal of Clinical Investigation. 2005, 35(11), 691-699. DOI: 10.1111/j.1365-2362.2005.01570.x. ISSN 0014-2972. Dostupné také z: http://doi.wiley.com/10.1111/j.1365-2362.2005.01570.x
7) GINTY, Annie T. a Sarah M. CONKLIN. Short-term supplementation of acute long-chain omega-3 polyunsaturated fatty acids may alter depression status and decrease symptomology among young adults with depression: A preliminary randomized and placebo controlled trial. Psychiatry Research. 2015, 229(1-2), 485-489. DOI: 10.1016/j.psychres.2015.05.072. ISSN 01651781. Dostupné také z: http://linkinghub.elsevier.com/retrieve/pii/S0165178115003844