Hydrolyzát: Silný nováček na trhu
04. Května 2015
V minulém díle jsme se společně podívali na všechny nezbytné informace k syrovátkovému proteinu, tedy nejprodávanějšímu doplňku stravy na trhu. Dnes se podíváme na jeden zajímavý podtyp tohoto typu proteinu, o kterém už řada z vás bezpochyby slyšela, tedy na syrovátkový hydrolyzát, pro většinu známější jako „hydro“.
V čem se liší od „klasických“ syrovátkových proteinů, v čem jsou jeho výhody, či nevýhody, se můžete dozvědět v následujících řádcích.
Hydrolyzát: Silný nováček na trhu
V minulém díle jsme se společně podívali na všechny nezbytné informace k syrovátkovému proteinu, tedy nejprodávanějšímu doplňku stravy na trhu. Dnes se podíváme na jeden zajímavý podtyp tohoto typu proteinu, o kterém už řada z vás bezpochyby slyšela, tedy na syrovátkový hydrolyzát, pro většinu známější jako „hydro“.
V čem se liší od „klasických“ syrovátkových proteinů, v čem jsou jeho výhody, či nevýhody, se můžete dozvědět v následujících řádcích.
Složení a trávení bílkovin..
Pojďme se alespoň trochu podívat na složení a trávení bílkovin v našem těle. Na začátku tvorby bílkoviny stojí aminokyseliny, které se navzájem spojují pomocí peptidových vazeb do peptidových řetězců, které následně můžou růst až do velikosti, kdy už se jedná o bílkoviny, nebo jiným názvem proteiny.
Výhoda hydrolyzátu oproti syrovátkovému koncentrátu..
Výhodou hydrolyzátu oproti syrovátkovému koncentrátu, či izolátu je proces hydrolýzy, kdy se bílkoviny enzymaticky rozštěpí pomocí enzymů ze skupiny hydroláz – proteáz. Toto štěpení vede k tomu, že se rozměrná, poměrně těžce stravitelná bílkovina rozštěpí na menší části: tedy oligo-,tri-,di- peptidy, a zároveň se v tomto produktu vyskytnou i volné aminokyseliny.
Co to v konečném důsledku znamená pro náš organismus?
Dá se říci, že tímto krokem organismu velmi ulehčíme trávení, a urychlíme přenos potřebných aminokyselin do krevního řečiště, potažmo k našim svalům, kde se podílejí na stavbě svalové hmoty a regeneraci. Po náročném tréninku, kdy naše svalstvo vyloženě lační po rychlém přísunu aminokyselin, jsou rychle vstřebatelné aminokyseliny jednoduše darem z nebes.
Ano, organismus si stále musí poradit s rozštěpením oligo-, tri- a některých di- peptidů, ale rozhodně toto štěpení nepředstavuje takovou zátěž jako u syrovátkového proteinu. Pro představu můžeme říci, že po pozření „hydra“ budete cítit po 20-30 minutách v žaludku prázdno a budete stoprocentně připraveni pozřít potréninkové jídlo, zatímco u syrovátkového proteinu by tato doba k vytrávení trvala přibližně hodinu.
Další výhodou hydrolyzátu je, že obsahuje velmi malé množství laktosy, která může ve větším množství vyvolávat trávící potíže, a tedy tato vlastnost ještě zlepšuje stravitelnost a využitelnost tohoto doplňku stravy.
Jedinými nevýhodami u tohoto typu proteinu může být mírně vyšší cena, a také nepříliš příjemná chuť, na jejímž zlepšení se ale stále intenzivně pracuje. Ve světě sportu, kde každá vteřina hraje svou roli, a stejně tak je suplementace po tréninku jedním ze stěžejních bodů přípravy spousty sportovců, je hydrolyzát doplňkem, který může naše snažení rozhodně posunout zase o kus dále.
Auto: Jakub Kalus
Objednejte hydrolyzát AONE Extrapep se slevou 10% zadáním kódu: fitprovoucher , do pole slevový kód.