Grafy ukazující několik důvodů, proč tloustneme
27. Dubna 2017
Počet obézních osob neustále roste, což je nepopíratelným faktem. Jak se na tomto růstu podílí naše návyky a čím vším si vlastně zaděláváme na celou řadu civilizačních onemocnění? Na to nahlížejí následující grafy.
V minulém díle jsme si rozebrali několik důvodů majících za následek neustále se zvětšující obvod pasu. Prošli jsme si životem jedince již od období před narozením do dospělosti a řekli jsme si jak podpořit hubnutí a celkové zdraví. Dnes se podíváme na několik zajímavých grafů, které úzce souvisí s výskytem obezity.
Proč tedy tloustneme?
1. Jíme více ve fast foodech než dříve
Data z grafu vychází z průzkumu obyvatel USA, ale jsou přenosná v rámci celé západní civilizace. Trendem je v tomto případě zvyšující se konzumace pokrmů ve fast foodech a dalších rychlých občerstveních na úkor jídla doma. Problémem je to zejména proto, že obecně fast food a rychlá jídla mají společného jmenovatele v podobě značné energetické hodnoty, převážně ve formě tuku a cukru. Tyto jídla obsahují jen velmi málo cenných makro a mikroživin, takže abychom utišili hlad, je zapotřebí většího množství tohoto typu pokrmů a s tím roste i energetická náročnost stravy. Řešením by bylo naleznutí chvíle, kdy si připravíme alespoň jedno jídlo doma a povečeříme s rodinou, což pomáhá i v otázce zlepšování rodinných vztahů.
Obrázek 1: (Guyenet, b.r.)
2. Zvýšila se spotřeba cukru
Problematika konzumace cukru je probíraná v médiích dnes a denně. Z jedné strany slyšíme, že cukr je zabiják a z druhé strany, že cukru se netřeba bát. Pravda je tak někde mezi těmito tábory. Můžeme ve stručnosti říci, že cukr v ovoci a zelenině navázaný na vlákninu je zajisté v pořádku, ale přidaný cukr v nápojích a vysoce průmyslově zpracovaných potravinách je problémem. Z grafu můžeme vyčíst korelaci výskytu obezity s rostoucí spotřebou cukru.
Přehnaný příjem cukru není problémem pouze z hlediska nárůstu kilogramů, ale zejména v otázce metabolických onemocnění. Lidé s největším podílem cukru ve stravě jsou vystaveni největšímu riziku rozvoje cukrovky II. typu a srdečních onemocnění (Schulze et al., 2004).
Obrázek 2(Johnson et al., 2007)
3. Přibereme spoustu kilogramů během svátků, kterých se již nezbavíme
Yanovski (2000)s kolegy zkoumali vliv svátků na vývoj váhy. Výsledky asi nikoho nepřekvapí, jelikož kilogramy, které za svátky lidi přiberou, málokdy shodí zpět. V případě, že se jim něco málo povede shodit, se jedná zpravidla maximálně o 2/3 přibrané váhy a tímto trendem dochází k pozvolnému nárůstu hmotnosti.
Obrázek 3(„Why Do We Overeat?", b.r.)
4. Jídlo je mnohem levnější, než kdykoliv předtím
Zatímco ve třicátých letech 20. století byly průměrné výdaje za jídlo kolem 25 % příjmů domácnosti, tak v roce 2010 to už bylo pouze 10 %. Můžeme zde polemizovat nad různými aspekty, ale základní kámen bude vždy stejný, a to fakt že sníme více energie za méně peněz jako „tenkrát“. Nejlevnější jsou samozřejmě vysoce průmyslově zpracované potraviny a fast foodové pokrmy, které, jak už víme, s sebou nesou převážně pouze „prázdnou“ energii.
Obrázek 4(„Why Do We Overeat?", b.r.)
5. Lidé pijí více slazených limonád
Velice zajímavou trendovou křivku má mléko, které je na ústupu a naopak konzumace limonád a ovocných nápojů z hlediska průběhu času vzrostla. Limonády a ovocné nápoje jsou povětšinou uměle doslazovány a vypitím dvou litrů slazené limonády do sebe dostaneme něco kolem 100 gramů cukru, který se z valné většiny případů metabolizuje na tuk. Malik, Schulze, & Hu (2006, s. 1)zjistili, že mozek nevnímá stejně tekuté kalorie jako v případě pevné stravy. Dostanete do sebe energii ve formě cukru, ale nezasytí vás to, takže se budete muset ještě najíst. Opět je tu situace kalorií navíc.
6. Široký sortiment jídla přispívá k přejídání a nabírání hmotnosti
Sledovali jste někdy své chování v případě, že máte k dispozici velkou rozmanitost jídel, a naopak když je výběr zúžen? Patrně jste mohli zaznamenat, že když je k dispozici více chutí, tak toho chcete ochutnat co nejvíce a tím pádem opět sníte více kalorií, než kdyby zdroje potravy nebyly tak rozmanité.
Obrázek 5(„Why Do We Overeat?", b.r.)
7. Pálíme mnohem méně kalorií během pracovní doby
Ještě nedávno, když byla teprve v plenkách éra mechanizace a automatizace výroby, lidé pracovali převážně fyzickou prací. Jenom co se týká zemědělské produkce potravin, byly v zemědělských družstvech zaměstnány téměř celé vesnice a velká část obyvatel menších měst. Dnes lidskou práci nahrazují stroje a jedním z dopadů je i snížení energetického výdeje během pracovní doby. V grafu můžeme pozorovat, že došlo ke zmenšení energetického výdeje přibližně o 100 kcal, což by mohlo svým způsobem v průběhu času promlouvat do prevelance obezity. Nutno však zmínit, že více lidí podstupuje pravidelnou sportovní aktivitu a věnuje se různým sportům.
Obrázek 6(Church et al., 2011)
8. Méně spánku
O ideálním počtu hodin spánku se stále vedou debaty. Zůstává však doporučení 7 – 9 hodin pro dospělého člověka v rámci jeho individuálních potřeb. Průměrný časový úsek, který strávíme sněním a pasivní regenerací, se však vlivem rychlejšího a náročnějšího životního stylu zkrátil na hodnotu kolem 6,5 hodin denně. Je dokázáno, že čím méně lidé spí, tím mají větší tendence přibírat na váze. Navíc nedochází k adekvátní regeneraci organismu, což by se mohlo odrazit například na předčasném stárnutí mozkových funkcí.
Obrázek 7(Van Cauter, Knutson, Leproult, & Spiegel, 2005)
9. Zvýšila se spotřeba kalorií
Od roku 1960 do období o 50 let později se zvýšila spotřeba kalorií přibližně o 363 kcal/den. Neznamená to však, že každý den ztloustneme o 363 kcal, jelikož vlivem zvýšení hmotnosti dochází k přenastavení bazálního metabolismu na novou úroveň. Větší tělo je potřeba více živit. Nic to ale nemění na faktu, že více jíme a tím pádem jsme silnější.
Obrázek 8(„Why Do We Overeat?", b.r.)
10. Zvýšila se spotřeba přidaných tuků ve formě fastfoodu a junkfoodu
Za posledních několik desetiletí se dramaticky změnila skladba tuků, které spadají do našeho potravního řetězce. Vyráběním průmyslově zpracovaných potravin ve velkém množství a s rostoucím množství fastfoodu se zvýšila i spotřeba přidaných tuků, takzvaně skrytých tuků. I když máslo a sádlo zažívají v moderní době renesanci, tak stále ve spotřebě tuků vedou rostlinné oleje bohaté na omega-6 mastné kyseliny, kterých máme ve stravě nadbytek. Jeden gram tuku disponuje energetickou hodnotou ve výši 9 kcal, a třeba takovými fritovanými hranolky se moc nenajíte, ale energeticky se „nasytíte“ hodně. Nutriční denzita je pojem, který vysvětluje, jak jsou potraviny energeticky bohaté vzhledem k jejich množství. Když sníte 100 gramů smažených hranolků, tak byste stejně tak mohli sníst porci pečeného lososa s restovanou zeleninou a americkými bramborami, co zní lákavěji?
Obrázek 9(„Why Do We Overeat?", b.r.)
Závěr:
Důvodů ke zvětšování pasů moderní civilizace je spousta a my jsme si identifikovali některé z nich. Většinu těchto bodů můžeme ovlivnit a vše leží v našich vlastních rukách. Pokud se budeme držet zdravých zásad životního stylu, nebudeme muset mít strach z přebytečných kilogramů a s tím spjatých onemocnění. Pokud omezíme konzumaci vysoce průmyslově zpracovaných potravin a návštěvu fastfoodu, již to je první krok k úspěchu. Doufám, že po této minisérii o důvodech nárůstu hmotnosti již pro vás bude snadnější se zorientovat v této problematice a získané informace vám pomůžou ve vašich životech.
Ondřej Klein
Literatura:
Church, T. S., Thomas, D. M., Tudor-Locke, C., Katzmarzyk, P. T., Earnest, C. P., Rodarte, R. Q., … Bouchard, C. (2011). Trends over 5 Decades in U.S. Occupation-Related Physical Activity and Their Associations with Obesity. PLOS ONE, 6(5), e19657. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0019657
Malik, V. S., Schulze, M. B., & Hu, F. B. (2006). Intake of sugar-sweetened beverages and weight gain: a systematic review. The American Journal of Clinical Nutrition, 84(2), 274–288.
Schulze, M. B., Manson, J. E., Ludwig, D. S., Colditz, G. A., Stampfer, M. J., Willett, W. C., & Hu, F. B. (2004). Sugar-sweetened beverages, weight gain, and incidence of type 2 diabetes in young and middle-aged women. JAMA, 292(8), 927–934. https://doi.org/10.1001/jama.292.8.927
Van Cauter, E., Knutson, K., Leproult, R., & Spiegel, K. (2005). The impact of sleep deprivation on hormones and metabolism. Medscape Neurol Neurosurg, 7(1). Získáno z http://teacher.sduhsd.net/mrall/ap%20bio/AP%20Bio%20classwork/sleep.pdf
Why Do We Overeat? A Neurobiological Perspective. (b.r.). Získáno 5. duben 2017, z https://www.youtube.com/watch?v=Mp2p4TdLn_8
Yanovski, J. A., Yanovski, S. Z., Sovik, K. N., Nguyen, T. T., O’Neil, P. M., & Sebring, N. G. (2000). A Prospective Study of Holiday Weight Gain. New England Journal of Medicine, 342(12), 861–867. https://doi.org/10.1056/NEJM200003233421206