Konec zlé pověsti o sacharidech, pro zdravé tělo jsou důležité!
Sacharidy nám škodí a jsou nevhodné při hubnutí – většina diet je o tom přesvědčená a také je ve svém jídelníčku vylučuje a nebo doporučuje jen v minimálním množství. Jde však o nejabsurdnější mýtus. Abychom měli zdravé tělo i mysl, sacharidy jsou pro nás nevyhnutelnou součástí stravy.
K čemu jsou nám sacharidy?
Po pozření potravin s obsahem sacharidů, změní se na glukózu, což je jeden z cukrů využívaný tělem jako zdroj energie. I přesto že tělo může získat energii z tuků a bílkovin,
nejrychlejší a nejefektivnější cestou jsou právě sacharidy.
Bez nich bychom nemohli přemýšlet, hýbat se a ani motor našeho těla, srdce, by nemělo z čeho brát energii.
Pro sportovce jsou sacharidy velmi užitečné! Je to pro ně dostupný zdroj energie a často proto praktikují takzvané nabírání sacharidů. Při zasycením těla sacharidy před výkonem, má tělo neustále kde brát energii pro celý závod, či trénink. Energii však nepotřebují jen sportovci, ale i lidé v práci či doma k jakémukoli pohybu!
Jaký je rozdíl mezi jednoduchými a složitými sacharidy?
Sacharidy dělíme na jednoduché a složité. Mezi ty jednoduché patří například cukr, bílá mouka a rýže. Ty mají jednoduché chemické složení, tudíž je lehko tělo rozloží na glukózu, kterou poté zpracuje při výdeji energie. Tyto sacharidy jsou ideální ve chvíli, kdy jste unavení a potřebujete rychle probrat, ale nezaručí vám dlouhodobý příjem energie. Glukóza je totiž zpracována velmi rychle a stav únavy se může dostavit znovu.
Složité sacharidy mají složení komplexnější, takže trvá delší dobu, než je strávíte a cukr se tedy do krve uvolňuje postupněji. Z tohoto důvodu tělo vyplavuje inzulin pomaleji v menších dávkách, ale po delší dobu a tím i zabraňuje ukládání cukru ve formě tuku. Patří sem, celozrnný chléb, brambory, hnědá rýže, těstoviny apod.
Známé jsou i nestravitelné sacharidy, jinak řečeno vláknina, kterou najdeme v zelenině, ovoci, ale i v celozrnném chlebě a hnědé rýži. Vláknina pomáhá čistit střeva a zpomaluje vstřebávání sacharidů, čímž reguluje hladinu cukru v krvi.
Pozor na nebezpečné diety!
Dejte si pozor na diety, které zakazují příjem sacharidů anebo doporučují jen malé množství. Takovéto diety mohou být pro váš organismus nebezpečné a do budoucna zajistit opak vámi kýženého efektu. Když tělo nedostává sacharidy, hledá energii v proteinech. Ty potom ale neplní svoji úlohu, ke které jsou určeny!
Nedostatečný příjem sacharidů může vést k takzvané ketóze. To je stav, kdy tělo pálí uložené zásoby tuku, aby získalo energii, protože mu chybí sacharidy! Jenže ketóza má i vedlejší účinky! Krom nedostatku energie se dostaví nevolnost, bolesti a točení hlavy. Navíc vás může trápit nepříjemný zápach z úst a dehydratace.
„Protein tvoří kyseliny. Taktéž vaše tělo vytváří kvůli metabolickým reakcím kyseliny. Při nedostatku sacharidů, které vytváří zásady, kterými se kyseliny neutralizují si můžete poškodit celý trávicí trakt a vnitřnosti. Nejlepším způsobem jak tělo uvést do rovnováhy, je zásaditá strava- víc složitých sacharidů.“ vysvetluje výživová poradkyně Belinda Mann, jaký důsledek může mít nedostatek sacharidů.
Večer jsou povolené
Určitě máte v hlavě dogma, že jist sacharidy večer je zakázané! Opak je pravdou. Potvrdila to jedna studie, které byla zveřejněná v časopise Obesity. Dvě skupiny lidi měli konzumovat potraviny se stejným obsahem sacharidů a proteinů s tím rozdílem, že jedna skupina je konzumovala přes den a druhá hlavně podvečer a večer. Zjistilo se, že druhá skupina, která si večer doplnila sacharidy, ztratila větší množství váhy, zaznamenala též pokles tělesného tuku a snížení objemu v pase.
Proč mají tak zlou pověst?
Za všechno můžou rafinované cukry, po kterých nám roste břicho. Jakmile se dostanou do těla, proniknou do krve a způsobí dramatické zvýšení hladiny cukru v krvi a vylučování inzulínu. Přebytečná glukóza se potom přemění na tuk. Rafinované sacharidy jsou též nutričně prázdné a odebírají výživu z organizmu. Za tyto rafinované cukry považujeme jednoduché sacharidy!
"Rafinované sacharidy si vyžadují přítomnost určitých výživových látek, aby je bylo možné trávit. Tím pádem odebírají tyto látky, které by jinak mohli tělo živit.“ Vysvětluje Belinda Mann
Dejte sacharidům zelenou!
Velmi dobrým zdrojem jednoduchých sacharidů je ovoce, které navyšuje obsah vody v těle. Prospěšné jsou i další „povolené“ sacharidy, jako celozrnné potraviny, či hnědá rýže.
V řadě potravin se složitými sacharidy najdeme též velké množství proteinů, vitamínů, a minerálů. Proto by měli tvořit velkou část našeho jídelníčku. Ženy by si měli dopřát 203 gramů složitých sacharidů denně, přičemž rafinované by neměly tvořit více než 11 procent denního příjmu!
Proto zapomeňte na mýtus, že sacharidy jsou škodlivé a že by se neměli jíst ve večerních hodinách. Ne všechny jsou škodlivé, a proto si každý den dopřejte ty kvalitní, které