Jak bylo zmíněno výše, glutamin se řadí mezi aminokyseliny. Konkrétně je považován za aminokyselinu podmíněně esenciální (nezbytnou), kdy je nenahraditelný hlavně v době nemoci a velkého rizika ztráty svalové hmoty, kdy koncentrace glutaminu může klesnout až o 50 %. A jelikož je glutamin nejvíce se vyskytující volnou aminokyselinou v našem těle, kde tvoří až 60 % aminokyselinového „poolu“, velké ztráty mohou být velmi znát.
Úžasnou vlastností glutaminu je to, že chrání naši střevní stěnu před mikroby, jelikož buňky této střevní stěny jej využívají jako zdroj energie raději, než glukosu, což vede k podstatně lepší imunitě. V současném sychravém období tedy může přijít velmi vhod.
Nepřímý efekt může mít podávání glutaminu na naši regeneraci, jelikož právě optimální imunita zodpovídá například za normalizaci hladiny růstového hormonu, zvyšuje příjem glukosy buňkami po zátěži, případně přispívá k lepší hydrataci svalstva. Zároveň snižuje acidosu (zakyselení) svalstva po intenzivních trénincích.
Glutaminu jsou také připisovány pozitivní účinky na tvorbu svalové hmoty. Tato tvorba ale musí být podmíněna buď nemocí, nebo přísným kalorickým deficitem či velkým výdejem (kulturisté, triatlonisté, maratonci, zástupci bojových sportů atd.) Pro zdravé osoby, které nejsou vystaveny těmto extrémním podmínkám má tedy glutamin dopad hlavně na optimální imunitu a zdraví trávícího traktu a potažmo na optimální regeneraci, jak bylo popsáno výše.
Pozitivní vliv na ochranu a tvorbu svalové hmoty může mít také u vegetariánů či veganů, jelikož je přirozeně ve velkém množství obsažen ve vejcích, či mase, a jeho příjem může těmto skupinám tedy chybět. Opatrní by naopak měli být diabetici, jelikož je u nich metabolizace glutaminu abnormálně zvýšená, a může vést k nežádoucímu zvyšování hladiny krevního cukru.
Glutamin je také šetrný k našemu trávícímu traktu, což při podávání jednotlivých aminokyselin není vždy běžné. Většinou nejsou zaznamenány žádné komplikace až do příjmu při suplementaci 20-30 g/den.
Tip: Výhodou glutaminu značky Weider, který naleznete v našem e-shopu je i to, že je vyráběn kvašením během výroby glukosy, a ne z hydrolyzovaného obilného proteinu. Co z toho vyplývá? Že neobsahuje absolutně žádné stopy lepku, a nemusí se jej bát celiatici či lidé, kteří jsou na lepek intolerantní.